De kroeg was veranderd in een uit de hand gelopen sweet 16 party. De vloer pikte aan alle kanten.

Stoelen stonden op plekken waar ze niet hoorden. Tafels waren veranderd in een begraafplaats van lege bierglazen.

Luke hing languit in de stoel, met dikke wallen onder zijn ogen en zijn haar zat alle kanten op, te staren naar zijn smartphone: ‘Vraag jij je wel eens af waarom plezier altijd samen moet gaan met alcohol?’, vroeg hij aan Karel, ‘moet je deze horken op mijn tijdlijn zien. Te lelijk om te bestaan, echt. Maar goed een van die chicks heeft dus een gozer gevonden die met haar wil trouwen. Hier, moet je zien, foto’s van de vrijgezellendag. Ik zie alleen maar alcohol op tafel staan bij die dames. En ik vraag me af. Waarom. Waarom altijd alcohol?’

Hij liet zijn beeldscherm ook aan mij zien. Een paar twintigjarige meiden rond een tafel met grote bierpullen.

‘Je moet je afvragen waarom die foto in jouw tijdlijn verschijnt’, zei Karel.

‘Misschien moet jij je afvragen waarom ik dit aan jou vertel’, zei Luke.

‘Je luistert niet. Wat zij nu op dit moment in jouw tijdlijn doet. Jouw tijdlijn. Een of ander algoritme heeft dat bepaald. En nu praten wij erover. Als je het hebt over invloed, dan heeft die uitvinder van dat algoritme pas invloed.’

‘Jij denkt dat een persoon dat algoritme heeft gemaakt? Het is gewoon een computerprogramma. Die maakt aan de hand van ons gedrag algoritmes. Een zelflerend systeem. Ik zweer het je. Over tien jaar wordt de wereld geregeerd door Chinees pratende robots. Echt. Onthoud dit. Zet dit op film. Deel het op Instagram en Youtube. Ik, Luke, voorspel dat de wereld over tien jaar er anders uitziet. Amen.’

‘Jij bent echt… Ik weet niet. Ik ben te van de kaart om een verschrikkelijk woord over jou te verzinnen’, zei Karel.

‘Waarom wil je me belachelijk maken? Wat heb ik jou ooit misdaan?’

‘Ik zou jou dat eens uitleggen. En Charlie is mijn getuige. Want hij zit hier toevallig bij. En ik vind jou een topgozer Charlie. Serieus. Ik meen dat uit de grond van mijn hart. Anyhow. Luke. Stinkduitser. Je loopt dat ontiegelijk lelijke wijf op de dansvloer te zoenen en dat is helemaal prima weet je. Mooi of lelijk. Een vrouw is een vrouw. Alleen, kerel. Je laat gewoon Jethro dat wijf vingeren, terwijl jij met haar aan het tongen bent. Jij bent echt gewoon erg, dat je dat toelaat.’

‘Wat? Wat deed ie?’

‘Met zijn hand zo, in haar broek geschoven en zo lekker wrijven over die natte poes van haar. Ik heb het zelfs op film. Oh nee. Had jij het op film Charlie?’

‘Ik film dat soort onzin niet’, zei ik.

‘Hoezo onzin’, zei Karel.

‘Je kan het gewoon verkrachting noemen. Wist je dat? Verkrachting’, zei ik.

‘Waarom heeft Jethro haar gevingerd? Terwijl ik met haar aan het zoenen was? Sjezus’, zei Luke. Hij stond op en ging met zijn handen door zijn haar. Totaal in shock.

‘En zeg nou eerlijk. Je durfde niet direct ja te zeggen tegen die hoer Sugar, omdat je dacht dat wij je dan belachelijk zouden maken dat je op dikke olifanten valt. Eerlijk of eerlijk?’, zei Karel.

‘Hoeveel vrouwen heb jij vandaag gezoend? Nou? Vertel het me. Ik sinds 1 uur gisternacht, en dat is dus 25 uur geleden. Even tellen… Ik heb dus drie vrouwen in 24 uur gezoend. Nu jij weer’, zei Luke die weer ging zitten.

‘Wat is jouw record Charlie?’ Vroeg Karel. Niet echt onder de indruk.

‘Ik ben nooit een slet geweest.’

‘Há. Nu hoor je het van een ander. Je bent een slet. Luke. Een sletje. Een vies sletje. Liever maagd dan een slet, zeg ik altijd maar zo. Bovendien moet jij nu een rondje betalen.’

‘Hoezo. Ik heb er al twee betaald.’

‘Ja en?’

‘Oké. Wat moet je hebben?’

‘Bier.’

‘Charlie?’

‘Euh jongens, het is mijn beurt om een rondje te halen’, zei ik.

‘Het is niet jouw beurt’, zei Karel.

‘Jewel. Ik haal wel even. Of jij haalt Luke, met mijn geld.’

‘Laat dat geld in je portemonnee zitten. Luke haalt een rondje. Het is zijn beurt. En jij betaalt niet mee. Ga halen dan Luke.’

‘Maar Charlie zei dat het zijn beurt was.’

‘Wat. Ben je zo arm Luke?’

‘Nou ja. Ik heb geen rijke papa en mama.’

‘Boehoe. Bier voor mij en bier voor Charlie. En een tonic voor Jethro. Die zit al aan zijn taks. Waar die gast nu ook mag zijn.’

‘Ik zit ook aan m’n taks’, zei ik.

‘Nee. Charlie. We drinken nog samen één biertje. Omdat je van Psycho killer bent. En dat vind ik cool. Ik mag je. Tik m’n vuist aan en zeg boks.’

‘Boks.’

‘Luke. Waarom sta je hier nog.’

‘Ik heb geen dorst. Dus beetje onzinnig om dan bier voor jullie te halen’, zei Luke.

Karel stond als een Lucky Luke die zijn pistool uit zijn holster haalde op, zijn stoel viel met een klap naar achteren en een stuk of vier lege bierglazen op de tafel vielen met een hop herrie om.

‘Wat wil je nou van me’, zei Karel. ‘Wat wil je nou van me Luke. Kom op. Zeg dan. Wat wil je van me?’

‘Ik wil niks Karel. Ik haal wel even een biertje. Oké?’

Luke stak zijn handen in de lucht, zoals iedere wijze man in het Wilde Westen zou moeten doen, als Lucky Luke zijn pistool tevoorschijn haalde.

‘Nee. Laat maar Luke’, zei Karel. Hij beurde de stoel omhoog en stak een verontschuldigende hand omhoog naar de barman. ‘Ga zitten Luke. Ga zitten nou. Jij hoeft niet toch? Ik haal wel biertje. Wil je wat water of een cola Charlie?’

‘Doe maar water. Uit de kraan. Ik hoef die fucking natuuronvriendelijke bronwater, vervoerd over de weg met een vrachtauto en shit niet. Gewoon lekker lokaal kraanwater.’

‘Wat?’

‘Wat?’

‘Ik lul maar wat. Zo’n chick zei dat laatst tegen me. Ze is gek. Doe mij maar biertje. Om het af te leren.’

‘Ja. Om het af te leren! Mijn man! Mijn man. En onthoud wat ik tegen je zei. We zijn ineengezakt land zonder uitdagingen en zonder plezier. Ik zweer het je’, zei Karel.

To be continued...

Achtervolg me op Instagram