meisje met een kruis

Maria was de hele zomer thuis. Ze werkte overdag aan haar scriptie. ’s Avonds keek ze op televisie naar de zender TLC, zat ze op Facebook of ging wat in de stad drinken met vriendinnen.

Zij verveelde zich ook. Ze zat elke dag tussen het typen door op de website van H&M. ’s Avonds bij goed weer staarde ze vanaf ons dakterras naar beneden naar de winkelstraat naar de buiken van vrouwen die groter waren dan de hare en becommentarieerde dat uitgebreid tegen me.

Ze begon elke ochtend om 9.00 uur aan haar scriptie. Tussen 11.30 uur en 12.30 uur at ze een boterham met pindakaas. Rond 14.00 uur ging ze uitgebreid naar de wc. Om 19.14 maakte ze vaak pasta (behalve op woensdag). Om 20.30 uur keek ze tv. Om 22.13 uur ging de lamp uit. Om 22.45 uur ging ze soms nog naar de wc.

Toen ze een keer boodschappen ging doen, betrad ik haar slaapkamer en snuffelde door haar spulletjes.

Ze had onder haar kussen in haar hoogslaper een condoom liggen die al een jaar over de datum was.

Verder vond ik wat vakantiekaarten die ze had gekregen van een vriendin uit Frankrijk.

Ze was opgeruimd en geordend. Ze luisterde op haar drie jaar oude Ipod naar Celine Dion, Abba en Backstreetboys.

Ik knoopte soms uit verveling een praatje met haar aan, maar ze had nooit wat te melden, ze was niet mooi en bovenal christelijk.

God, wat was zij christelijk.

Maar ze fascineerde me. Omdat ze in alles anders was dan ik. Ze was braaf, lief, aardig, zacht, gewoontjes. Ze liet me altijd uitpraten en verbeterde me nooit. Ze was verre van aantrekkelijk, maar haar rust en vriendelijkheid maakte iets grommends in me los. Ik wilde meer van haar weten:

  • Waarom ze zo weinig feestte
  • Wat ze nou met haar leven wilde
  • Waarom god daar tussen moest zitten
  • Of ze echt dacht dat samenwonen en kinderen krijgen het leven moest zijn dat we tot onze dood moesten leiden

Maria.

Eerste bericht |< Vorig bericht Volgend bericht >