Dus daar zaten we; met z’n tweeën op het dakterras. Dr. Oetkerpizza te eten. Als twee huisgenoten die weinig met elkaar te delen hadden, behalve het opvullen van het altijd eenzame eetmoment.

Ik had hier op aangestuurd. Ik wilde meer tijd met haar doorbrengen om haar beter te kunnen begrijpen. Behalve dat ze altijd heel aardig en lief tegen me deed, had ik niet het idee dat ze iets met me had.

Ik at met mijn handen. Maria met mes en vork, terwijl ze tegelijkertijd naar haar telefoon staarde en soms met een vinger eroverheen gleed. Ik probeerde te praten over dit en dat, maar ze antwoordde telkens een paar tellen later en gaf in halve zinnen antwoord. Ze was niet uit haar telefoon te krijgen.

Toen ik de pizza op had en tot de conclusie kwam dat ze niets van me wilde, keek ze me aan.

‘Ik zal zo blij zijn als ik klaar ben met alles. Ik heb vannacht zelfs gedroomd over mijn scriptie. Ik probeerde het uit te tikken op een typemachine, maar ik wist niet hoe een typemachine werkte. Het was verschrikkelijk!’

‘Wat ga je doen als je klaar bent met alles?’ Vroeg ik.

‘Dan val ik waarschijnlijk in een zwart gat.’

‘Ik ben nog niet eens begonnen met alles en ik zit al in een zwart gat,’ zei ik, hopend op een lach uit haar mond.

‘Wat?’ Ze legde haar bestek neer en pakte haar telefoon op en streelde het ding met veel liefde. ‘Wat zei je?’

‘Niets,’ zuchtte ik. ‘Gewoon dat ik al in een zwart gat zit.’

‘Hé, Sanne Vogel komt in de Playboy. Ik zou zo graag in de Playboy willen staan.’

‘Je bent christelijk.’

‘Daarom juist. Als maagd. Vet toch?’ Ze keek me met een glimlach aan. Ze stopte toen een stukje pizza in haar mond.

‘Je hebt niet eens borsten.’ Ze staarde kort naar haar bultjes en keek me toen vuil aan.

‘Waarom doe je altijd zo lullig,’ zei ze met volle mond.

‘Wat vindt je vriendje ervan?’

‘Sjors is niet mijn vriendje. Hij is mijn penvriend. Op een intellectuele manier zijn we verbonden. Als een tweelingziel. Bovenal heeft hij niets over me te zeggen. We ademen dezelfde gedachtes, begrijp je?’

Penvriend Sjors. Een gozer waar ze al weken per brief mee correspondeerde. Ze hadden elkaar nog nooit gezien.

Ik moest me inhouden om haar nu niet direct neer te sabelen met mijn woorden. Ze voelde zo kwetsbaar aan. Zo puur. Een zuchtje wind en ze zou in huilen kunnen uitbarsten.

Ik moest haar respecteren. R.E.S.P.E.C.T.

Maria: ‘Ben jij wel eens zo verliefd geweest dat je wist dat een relatie met diegene alles zou verpesten?’

‘Ik heb werkelijk waar geen idee waar je het over hebt. Volgens mij werp je allemaal blokkades op om je eigen verlangen te beheersen.’

‘Welk verlangen.’

‘Het verlangen naar seks.’

Ze zuchtte: ‘Charlie, je zult het nooit begrijpen dat je zoiets speciaals hoort te delen met één man. De rest van je leven. Een man die tot na het huwelijk wacht. Dat is liefde.’

Ze legde haar telefoon neer en keek me aan. ‘Bovenal ik vind het fijn dat ik nooit hoef na te denken over chlamydia, gonorroe of syfilis. En ook niet over ongewenste zwangerschappen. Dat geeft rust in mijn leven. Respecteer dat eens.’

Zij moest leven onder een steen. Op welk internetforum zat zij te kijken? Het was schattig en diep triest tegelijkertijd.

‘Je moet nou niet denken dat ik moeite ga doen om jou te ontmaagden. Dat bewaar je maar voor een andere wanhopige ziel,’ zei ik beledigd.

‘Wat?’

‘Kom op. De manier waarop jij dit zegt, geeft alleen maar aan dat als een man jou aanraakt je direct je onderbroek uit gooit.’

‘Zo ben ik niet. Lul,’ zei ze met een hoge stem. Ze pakte haar telefoon er weer bij en negeerde me.

‘Nee. Jij bent iemand die mannen op afstand houd. Zoals die penvriend van je. Kom op man. Bel hem op. Spreek af in de kroeg. Ga eens lekker een avondje zoenen, in plaats van interessant te lopen doen via geschreven brieven naar elkaar.’

‘Lul.’

Ze zei het komende kwartier niets meer. Ik staarde verveeld naar de lucht. Me af te vragen of ze nou echt beledigd was of dat ze stiekem wel genoot van mijn aandacht. Ze was een fascinerend experiment.

Ik probeerde me voor te stellen hoe ze zou reageren als ze me plotseling naakt zag. Bijvoorbeeld als ik de badkamerdeur niet op slot zou doen bij het douchen.

Maria stond plotseling op en ik zag haar huilend weglopen.

‘Maria! Waar ga je heen?’

Eerste bericht |< Vorig bericht Volgend bericht >

Achtervolg me dan