Vertellen de sterren echt wie je bent?

Vertellen de sterren wie je bent? Heeft de maan invloed op je slaap? Ben je hier op aarde om te ervaren en te groeien als ziel? Troost jij jezelf met de gedachte dat karma je ex tot inzicht gaat brengen? Was je in je vorige leven een prinses?

Vertellen de sterren echt wie je bent?

Denk je soms dat het universum je tekens geeft? Dat toevallige ontmoetingen geen toeval kunnen zijn? Dat je een vraag in je hoofd stelt en je binnen een paar uur toevallig het antwoord voorbij hoort komen op de radio? Dat er ergens op aarde een exacte kopie van jou rondloopt, maar dan van het andere geslacht?

Vertellen de sterren wie je bent? Heeft de maan invloed op je slaap? Ben je hier op aarde om te ervaren en te groeien als ziel? Troost jij jezelf met de gedachte dat karma je ex tot inzicht gaat brengen? Was je in je vorige leven een prinses? Bewaar je in een laatje een voorwerp van je oma? Geloof je erin dat een boek met de handtekening van Tomson Darko meer waarde heeft? Duim of bid je wel eens voor een ander dat iets goed gaat aflopen? Geloof je in een god?

Heb je meer geluk als je je favoriete rode jurk aandoet of een voetbalshirt van tien jaar oud? Denk je dat we energieën zijn die elkaar kunnen aanvoelen? Verzamel je stenen, plaatjes, of iets anders? Heb je je favoriete knuffel van vroeger nog op je slaapkamer liggen als talisman?

Loop je graag onder de Dom door voor goed geluk? Vrij je zonder condoom met iemand omdat het zo veilig en vertrouwd aanvoelt? Denk je dat je telefoon of laptop ook gevoel heeft? Mag je van jezelf een gevallen koekje of snoepje binnen vijf seconden oprapen en weer in je mond stoppen?

Hebben drugs je wel eens doen beseffen dat er een andere werkelijkheid bestaat? Merk je dat magneten, naalden en kristallen positieve vibes naar jou uitstralen? Denk je dat het uitkiezen van je eigen lotnummer je winstkansen bevordert? Denk je dat het water in Australië andersom beweegt? Dat een paracetamol helpt om in slaap te vallen? Dat positief denken geluk aantrekt?

Zorg je dat de lussen van je veters aan beide kanten even groot zijn, omdat het je rustig maakt? Word je zenuwachtig van open deuren? Geven overleden mensen boodschappen aan jou door? Visualiseer jij wel eens wat je graag zou willen bereiken, in de hoop dat het ook gaat gebeuren?

Denk je dat je een vrije wil hebt? Dat je dromen situaties voorspellen die je gaat mee maken? Dat je gedachten van anderen kan lezen? Voel je je wel eens volledig een en volmaakt met de wereld? Heb je wel eens extatische gevoelens gevoeld bij muziek, een kunstwerk of een kasteel?

Zie je gezichten in wolken? Denk je dat planten en bomen ook een bewustzijn hebben? Praat je tegen je huisdier zoals je tegen een goede vriend praat? Geef je wel eens een schop tegen een deur of stoel als je je teen ertegenaan stootte? Dat tegenslagen moesten gebeuren, anders was je niet de persoon geworden wie je nu bent?

Je bent niet alleen.

Sterker nog, waarschijnlijk verwerpt een groot deel in jou een hoop van bovenstaande stellingen, maar is er een klein stukje in jou dat het niet uitsluit dat het toch kan.

Of zoals de legende gaat over wetenschapper Niels Bohr, die een hoefijzer boven zijn deur had hangen voor goed geluk en dit erover zei: 'Oh, daar geloof ik helemaal niet in. Maar ze zeggen dat het ook werkt als je er niet in gelooft.'

Dit heet magisch denken.

Magisch denken is een instrument in ons hoofd. We zijn gemaakt om verbanden te zien. En we zien daardoor ook verbanden die niet waar zijn. Verkeerde interpretaties. Zoals een goochelaar onze zintuigen misleidt, misleidt ons hoofd ons constant.

Het lijkt wel alsof we constant in gevecht zijn met nuchtere wetenschappelijke onderbouwde feiten en een niet te stoppen jeukgevoel naar magische verbanden. We sluiten de kerkelijke God uit, maar omarmen de uitleg van ons sterrenbeeld.

We lijken wel paranoïde.

Maar doet het wetenschappelijke bewijs er echt toe?

Ik hoef geen bewijs te zien waarom jij in iets gelooft. We hebben weer meer mythes nodig in ons leven. We geloven in de mythe, omdat het ons troost, het een richting geeft, een doel, we onszelf beter begrijpen, we gezien worden. Maakt mij het uit of Maria maagd was. Je geesten hebt gezien. Een homeopathisch middel een oud recept van een druïde is. Het doet er niet toe. We hebben rituelen nodig. Beloftes. Een houvast. Een beetje magie om de dag te breken. We geloven al honderdduizenden jaren in magie.

Gezichtloze merken doen ook aan magie. Of nou ja. Ze proberen ons te laten geloven in magie. Coca Cola belooft ons happiness. Nike zegt Just do it.

De enige valkuil waar we met z'n allen elke keer weer in trappen, is geloven dat onze magische waarheid klopt en die van de ander daardoor automatisch niet.

Al deze waarheden kloppen. Want als je eraan denkt, bestaat het. De waarheid is een barbapapa. Fluïde. Ook al bestaat die niet in materiële vorm, toch heeft die een effect op onze gemoedstoestand. Op ons lichaam. En geest. Net zoals placebopillen werken als medicijn. Zelfs als we weten dat het niets doet, werkt een placebopil.

Weet je wat het mooiste is van al die magische gedachten? Het kan een extase oproepen. Dat wat drugs met ons hoofd kunnen doen, maar dan even zonder de drugs.

Je kent het gevoel. Het idee dat je ziel voor even een is met het universum. Muziek kan het oproepen. Kunst. Seks. Een bepaalde activiteit.

Ik heb 't regelmatig. Als ik schrijf en daardoor alles om me heen vergeet. M'n identiteit. De ruimte. M'n zorgen. Ik weet niet eens waar de getypte woorden vandaan komen, maar het voelt als iets spiritueels. Iets magisch. Alsof ik even connect met een magisch energieveld ergens in het universum, waar alle verhalen vandaan komen. Extatische gevoelens.

Het is niet echt, zegt een stem in mij. Maar een ander deel wil dat het er is. Zelfs als het de grootste illusie ooit is, wil ik dat het bestaat.

Laat de mystiek terugkeren in ons leven. Symbolen. Metaforen. Rituelen. Zoals de joden de kabalastroming hadden. De islam het soefisme. Ook de katholieken hebben diverse mystici voortgebracht. Niet om te geloven of te preken dat het de waarheid is. Dat is niet wat mystiek is. Het is een manier om met magische gedachten om te gaan.

Want zonder magie in ons leven kunnen we niet eens mens zijn.