Liselotte, de vriendin van Nik deed een poging om aardig tegen me te doen. Maar ze kon haar ogen niet van haar smartphone halen.

We zaten bij het kampvuur vlak bij het meer. De zon was bijna onder gegaan. De ex-studievrienden van Nik waren een potje aan het voetballen. Ik paste vriendelijk.

‘Waar wacht je op?’ Vroeg ik aan Liselotte.

‘Ik verwacht een reactie op Facebook, oké?’ Liselotte sloeg een vest over haar schouders heen en trok haar schouders naar elkaar toe.

‘Het is zaterdagavond. Hier zitten al je vrienden. Wat valt er dan in godsnaam op Facebook te beleven?’ Vroeg ik.

‘Je begrijpt het niet.’ Ze zat toen kort aan haar neus. Ze bleef naar dat ding staren. Minuten lang. Alsof ik er niet was.

‘Ben je verslaafd aan je telefoon?,’ zei ik om de stilte te doorbreken.

‘Ja. Jij?’

‘Het enige waar ik verslaafd aan ben zijn de ogen die naar me kijken op de dansvloer. Maar tegenwoordig is het zo moeilijk oogcontact maken met dames, als ze de hele tijd naar hun telefoon staren.’

‘Oké.’

‘Sjezus, wil je in ieder geval doen alsof je me hoort?’

‘Sorry.’ Ze verborg haar telefoon in haar mistroostige decolleté. ‘Ik voel me soms zó disconnected als ik er even niet naar gekeken heb.’

‘Je mist niets hoor. Alleen het idee dat je iets mist.’

‘Ik ben verslaafd aan likes, oké? Mag dat? Gewoon een klein geluksgevoel van enkele pixels op mijn scherm van mensen die zeggen “dit vind ik leuk”. Ik kom er vooruit; mensen, vind me leuk!’ Toen trok ze haar vest nog strakker om haar lichaam.

Absurd. De drang om online connected te zijn met de mensen die je kent. En dat als enige reden om online aandacht te krijgen.

‘Ik vind je leuk,’ zei ik. ‘Gewoon hier. Face to face.’

Liselotte keek me met een vreemde blik aan. Alsof ik zei dat ik haar leuk vond. Integendeel.

‘In de zin van: Als mens. Zoals mensen jouw statusupdates leuk vinden op Facebook, maar dan hier op het stand,’ legde ik uit.

‘Heb je het ook zo koud?’ vroeg ze toen, terwijl ze haar telefoon er weer bij pakte.

< Vorig bericht | Ik zit ook op Instagram | Volgend bericht