Ik kreeg een Youtubesuggestie vanmorgen. In die videotile stond: ‘Hoe ik mijn leven verbeterde door elke dag om 3.00 uur op te staan.’

Nou, de inhoud zou je verbazen.

Het ging niet om self-improvement a la Arnold Schwarzenegger: vroeger opstaan dan je concurrenten en zo meer trainingsuren pakken. Maar, om te praten met god. Want de rest van de wereld sliep namelijk nog om 3 uur 's ochtends. En dan kon jij hem beter horen. En, vertelde deze youtube-ster me, als je overdag te weinig de stem van god hoort, zou dit de methode zijn. Ook was 3 uur opstaan erg handig. Na het bidden kon ze meteen aan de slag met de drie boeken die ze schreef.

Ik heb de video ademloos af zitten kijken.

Ik weet niet waarom YouTube me dit laat zien. Maar ik dicht wel geheime krachten toe aan het algoritme. Het is toch wel het moderne orakel van onze tijd. Volledig afgestemd op wie jij bent.

Paar videorijen verder stond nog een suggestie. Een kale man keek me aan. In de videotitel stond: 'Waarom jezelf verbeteren je leven verpest'.

Hij legde me uit dat jezelf verbeteren een illusie is. Het is namelijk niet zelfverbetering wat succesvolle mensen succesvol maakt. Zoals Bill Gates. Het is een obsessie hebben voor iets en daar heel goed in worden. Bill Gates had een obsessie voor programmeren en werd daar heel goed in. Vervolgens sloot hij af met een bericht van de sponsor. Een audioleesboekendienst. Hij raadde een boek aan dat An astronaut’s guide to life on earth heette. Maar, zei hij erbij, ondanks dat er 'guide' in de titel staat, is het niet een zelfhulpboek. Maar een verhaal over hoe iemand astronaut werd, door een doel te hebben en daar volledig voor gaan.

Vervolgens keek ik op het kanaal van deze kale vent naar zijn andere video's. Die hadden titels als: 'Waarom je leven saai is', 'Je comfortzone verpest je leven' en 'Hoe ik mijn brein voor de gek hield en zo moeilijke dingen ging doen'.

Ik was een beetje verrast. Ik had gewoon naar een drugsdealer gekeken die een junk het advies gaf om te stoppen met drugs. Sterker nog, aan het einde van het advies gaf 'ie gewoon een gratis tip naar een andere drug, dat astronautenboek van hem.

Ik weet wel waarom YouTube me deze video's voorschotelt.