Digital love wordt herdrukt en andere gedachtes over dit boek

Digital love wordt herdrukt en andere gedachtes over dit boek

Ik ben al een paar maanden bezig met een tweede druk voor Digital love. Het was een vrij klinische operatie. Spelfouten eruit vissen, niet-lopende zinnen anders formuleren. Het had net zo goed het boekverslag van m'n zusje kunnen zijn die ik aan het verbeteren was.

Een vriend van me vroeg laatst of ik door het corrigeren weer in dezelfde 'flow' kwam als toen ik Digital love schreef. 'Nee', antwoordde ik. De ziel is weg. Het staat nu op papier. Het is geen onderdeel meer van mij. Als ik het herlees herken ik wel de inspiratie van bepaalde scènes of kom ik gedachtegangen tegen waar ik toen erg mee bezig was. Maar de flow is weg. Ik zou geen enkele scène meer kunnen herschrijven of scènes erbij kunnen verzinnen.

Het binnenwerk is twee weken geleden opnieuw opgemaakt (waarvoor dank Stijn) en nu ben ik het intensief aan het herlezen, opzoek naar stijlfouten en tikfouten.

Het voelt alsof ik een konijnenhol in ben gesprongen en steeds dieper in Digital love kom.

Het klinische is voorbij. Ik begin zelfs weer te dromen over Noor, Merlijn, Charlotte, Geraldo en Jennie. Ik zit weer midden in mijn eigen werk.

Ik heb wel eens geschreven dat ik niet snel trots ben op iets wat ik gepresteerd heb. Helemaal niet als ik iets heb opgeleverd.

Maar nu, drie jaar na het schrijven van Digital love, nu ik er met een gepaste afstand naar kan kijken, ja, tof! Ik vind het een geweldig verhaal geworden. App-gesprekken in een verhaalvorm. Ik had nooit gedacht dat het zou werken. Maar het werkt. Het is een boeiend verhaal om te lezen.

Tot zover de zelfbevlekking.

Toch gek dat ik dit pas drie jaar later kan voelen. Ik voel dit niet nog lang niet bij Ze volgt me niet terug (in november uitgekomen) bijvoorbeeld. Te vers? Nog te kritisch op m'n eigen werk?

Ik kan nog geen datum geven wanneer Digital love weer te bestellen is. Er komt ook een nieuwe digitale versie aan (epub en kindle). Ik mik op eind augustus/september.

Daarna ga ik m'n novelle afschrijven.

Deze tekst is eerder deze maand als e-mail verstuurd. Ook persoonlijke e-mails van Tomson Darko ontvangen? Schrijf je hieronder in.