In de jaren '50 droomden mensen in zwart-wit. Omdat mensen vlak voor het slapengaan keken naar zwart-wittelevisie. De wetenschappers denken daarom dat hersenen dia's afspelen van wat we overdag hebben gezien. En aangezien ons brein denkt in verhalen, proberen we er tijdens onze slaap een verhaal van te maken. Ze verzinnen ‘logische’ overgangen tussen die dia's. Dat is de reden dat veel dromen eigenlijk nergens op slaan.​

Mijn gevoel zegt dat dit maar de helft van het verhaal is. Freud zei dat ons onderbewustzijn aan zet is in onze dromen.

Freud: 'What is common in all these dreams is obvious. They completely satisfy wishes excited during the day which remain unrealized. They are simply and undisguisedly realizations of wishes.'

Ik kan heel groots en meeslepend dromen. Terwijl mijn leven niet heel groots en meeslepend is. Vooral water speelt hierin een grote rol. Kolkende watermassa's, die ik vanaf de bergen naar beneden zie rollen. Soms zit ik zelf in een overstroming en probeer ik te ontsnappen.

​Verder mis ik al bijna mijn hele leven de trein. En als ik hem gehaald heb, zit ik in de verkeerde. Sterker nog, dit heb ik vannacht weer gedroomd. Een andere terugkerende droom is dat mijn benen vastgelijmd zitten aan de grond of dat mijn voeten van beton zijn. Ik kom nauwelijks vooruit. En als ik in een auto rijd, doet de rem het vaak niet, waardoor ik tegen alles en iedereen aanbots en er een enorme schaamte over me heen valt.

​De beste uren van de nacht zijn de laatste uren van de nacht... Mensen die te laat naar bed gaan en daardoor te weinig REM-slaap in de ochtend pakken, zijn beduidend minder inlevend en chagrijniger dan anderen. Te weinig slaap maakt mensen asociaal.

Alle dieren dromen, behalve zeedieren. We zijn er nog niet uit hoe zij precies aan de nodige REM-slaap komen. Zeehonden dromen bijvoorbeeld niet als ze in het water leven. Ze halen hun REM-slaap weer in als ze een tijdje op het land zitten. Het is ook niet heel handig om te dromen als zeedier. In de REM-slaap verlamt je lichaam volledig. Dan zink je naar de bodem. Dolfijnen hebben een oplossing bedacht. Die zetten de ene helft van hun brein in REM-slaap en dan halverwege de nacht de andere helft.

Als bijna alle dieren dromen, wat is in godsnaam de functie van dromen?