Als je het nodig vindt om je creativiteit online te zetten

Je moet een manier van zelfliefde vinden over je eigen werk. Met een moeilijk woord: compassie. Je moet de schoonheid ervan inzien. Uit eens een keer niet kritiek. Licht eens niet de gebreken uit.

Als je het nodig vindt om je creativiteit online te zetten

Ik heb de afgelopen jaren veel dm’s gekregen van mensen die net een dicht- of quote-account waren begonnen. Ze vroegen om feedback en een shout-out. Dat heb ik beide niet gedaan.

1. Je hebt mijn goedkeuring namelijk niet nodig om jezelf via kunst te uiten. Het enige waar mijn feedback uit zal bestaan, is mijn eigen vertelstijl, die ik ga projecteren op jouw woorden. Dat is oneerlijk. Ik sla alleen maar aan op de zinnen die ik anders zou doen. Omdat ik ze anders zou opschrijven. Ik kan niet objectief feedback geven. Dus het is beter dat ik jouw werk niet beïnvloed. Het enige wat ik kan doen, is je aanmoedigen om door te gaan.

2. Met een shout-out van mij kom je nergens. Net zoals focussen op het verkrijgen van het aantal volgers je nergens gaat brengen. ‘Succes’ op internet gebeurt niet in een jaar. Niet eens in twee jaar. Het is die van de lange adem. Een heel lange adem. Als je je bezighoudt met het aantal volgers, elke dag, is dat toch hetzelfde als kijken naar het gras in de achtertuin. Hopend dat je het ziet groeien. Het is zonde van je tijd. Het is frustrerend. Het is ook nog eens heel saai.

3. Wat de meesten niet beseffen is dit. Het is niet de grootste uitdaging om meer volgers te krijgen. Totaal niet. Volgers krijgen is makkelijk. Makkelijker dan dit. De grootste uitdaging is gedisciplineerd blijven en de lol ervan in blijven zien, waarom je er überhaupt mee bent begonnen. Als je het een jaar volhoudt, dat creëren en publiceren, dan ga je erachter komen dat je nog minder bevestiging nodig hebt van buiten.

​4. De grootste vijand van je creativiteit is sociale afleiding. Van je telefoon, tot kwekkende huisgenoten, tot feestjes en dates en al het andere. Sluit de deur. Zet je telefoon uit. Bescherm jezelf. Prop jezelf in een cocon, in een condoom. Trek het over je hoofd heen. Trek het naar beneden tot aan je enkels. Het enige wat in het bovenste reservoir mag komen zijn je eigen creaties. Als zaad.

5. Een andere vijand is zelfkritiek. Je moet je perfectionisme onder controle krijgen. Anders ben je alleen jezelf aan het saboteren. Perfectionisme is geen goede eigenschap. Doe niet alsof het je beter maakt. Je verliest te veel tijd en uiteindelijk ook motivatie. Sterker nog. Als je te lang blijft turen, creëer je zelfhaat. Dat is het tegenovergestelde van zelfliefde.

​6. Je moet een manier van zelfliefde vinden over je eigen werk. Met een moeilijk woord: compassie. Je moet de schoonheid ervan inzien. Uit eens een keer niet kritiek. Licht eens niet de gebreken uit. Maar vertel tegen jezelf waarom je dit zo mooi en goed vindt. Niemand kijkt mee. Niemand luistert naar je zelfbevlekking. Doe het voor jezelf.

​7. Je hebt geen talent nodig om te creëren. Vergeet Idols, The Voice en alle schrijfwedstrijden die er zijn. Kunst is geen competitie. Het is niet als topsport. Je moet het gewoon doen, als een manier om jezelf te uiten. Je bent het verplicht aan de wereld om het te laten zien. Talent is leuk, maar hard werken brengt je verder dan iedereen.

8. Je moet bloeden. Onderzoek de duisternis in jezelf. Voel de pijn. Druk het niet weg, maar gebruik het om je te uiten. Schrijf, schilder, fotografeer, zing, dicht. Bloed. Bloed zo veel mogelijk. Laat het uit je systeem verdwijnen. Maak iets groters dan jezelf. Jouw pijn, omgezet in kunst, is iemand anders medicijn. Of zoals Bronques het zei: ‘Your art holds the cure for someone’s pain… So share it.’

​9. Omarm in godsnaam de melancholie. Van het leven. Van je eigen bestaan. Van jezelf. Schaam je niet. We voelen het allemaal. Alleen we vergeten dat het er mag zijn. Melancholie is een adempauze. Een besef dat dit het leven is. Kwetsbaar. Onzeker. Inspirerend. Troostvol. Gooi het, zoals ik doe, in je kunst. En laat het me zien. Melancholie is wat me drijft en in levend houdt.

10. Degene die je recht in het hart raakt, zal je altijd blijven volgen, in alles wat je maakt of doet. Dat hoeven er geen 10.000 te zijn. Soms is 100 al meer genoeg. Of slechts één. Vind je muze en superfan in één. Dan doet de rest van de wereld er niet meer toe.

Deel deze post met degene die het nodig heeft.


😱 Deze tekst komt uit mijn dagelijkse e-mail. Elke vrijdag schrijf ik over je creatief uiten of een artiest die zijn lijden om heeft gezet in een kunstwerk. Alleen voor abonnees.
😏 Ik heb een nieuw boek geschreven. Het heet 'Ze gingen samen het toilethokje in.mp4'.
👀 Ik ben een dagelijkse e-mail begonnen. Over naar bed gaan met iemand die je niet mag. Je eenzaam voelen in een club vol mensen. Over de toxiciteit van je eigen perfectionisme. Abonneer je via https://petje.af/tomsondarko/. Als je niet zo goed weet wat je kan verwachten, schrijf je dan in voor mijn wekelijkse e-mail (gratis) of luister naar mijn wekelijkse spraakberichten (gratis).