#027 Waar maak je je eigenlijk zo druk om?

#027  Waar maak je je eigenlijk zo druk om?

Het lijkt soms net alsof ik op het Museumplein sta met links van mij de woedende massa en rechts van mij de beheerste orde met knuppels in de hand en blaffende honden naast de voeten. En als de bestorming begint, loop ik er tussendoor als een geest.

Zo ervaar ik de wereld als ik comments lees op Instagram, onder nieuwsberichten of mensen bij de supermarkt zie discussiëren. Woede is niet iets wat ik ken.

Ik maak me wel druk over dingen als het klimaat, een lekkende douche-kop en een terugspringend haartje bij mijn kruin. Maar om het woede te noemen? Dat is een heel zwaar begrip.

Ik begrijp wat je zegt: racisme, deep state, vrouwenonderdrukking, machtsmisbruik, kindermisbruik.

Maar ik voel het niet zo in de emoties die jij voelt. Ik merk niet dezelfde opwinding die jou heeft gegrepen. Ik weet ook niet zo goed of het enig verschil maakt als ik me ook zo ga gedragen als jij.

Samen woedend zijn.

Het klinkt gezellig. Maar ik heb vooral het idee dat ik mezelf er mee heb.

De hele dag door beledigd, gekwetst, teleurgesteld en ziedend zijn. Ik zie de toegevoegde waarde er niet zo van in.

Het lijkt me zo vermoeiend. Ik weet niet zo goed of ik apathisch ben, een egoïst of een gevoelloze klootzak.

Als iedereen zo was als ik, kwam er nooit verandering. Ik weet het. Maar misschien is dat het troostende aan deze constatering.

Ik ben niet jij en jij bent niet mij.

Ik ben meer een toerist die vooral met zijn neus in het reisboekje zit dan om zich heen kijkt. Die meer door de lens van de camera de vakantie beleeft, dan de realiteit ervaart.

Die af en toe hardop 'goh' zegt en dan weer zwijgend verder loopt.

De wereld heeft niets aan me. Ik ben er zo’n een die nauwelijks geld uitgeeft. Die nergens een mening over heeft. De enige overeenkomst tussen jou en mij is dat we dezelfde lucht inademen. Daar is alles mee gezegd en ik vind dat helemaal prima. Dus deel je woede met iemand anders. Dankjewel.

#bekentenissenuithetondergrondse


‘Bekentenissen uit het ondergrondse’ zijn korte duistere rauwe mini-verhalen geschreven door Tomson Darko. Deze bekentenissen worden elke maandag, donderdag en zaterdag gedeeld.

📸 via tumblr Dominic Bugatto