Wat mijn persoonlijke taalnazi echt van me vindt

Wat mijn persoonlijke taalnazi echt van me vindt

Nicolaas corrigeert al jaren mijn blogberichten én mijn boeken. Hij  raakt opgewonden van Anne Fleur Dekker, droomt in het Duits heeft net zoals ik een traumatische ervaring opgelopen bij het bekijken van Disney-films. En hij heeft mijn aankomende boek ZE VOLGT ME NIET TERUG al meerdere malen gelezen.

1. Je leest liever literatuur in het Duits dan Nederlands. Je aanbidt de Pruisische keizer Frederik de Grote en je dreunt De Odyssee van Homeros zo in het latijn op. Wat bezielt je om al jarenlang m’n blogs te redigeren en mee te helpen met mijn boeken Vrouwen die Charlie haten, Digital love en ZE VOLGT ME NIET TERUG?

Eerst even iets rechtzetten: Frederik de Grote was koning van Pruisen, niet de keizer. Hij was overigens de eerste koning van Pruisen, zijn vader was slechts koning in Pruisen. Verder schreef Homerus - als hij al bestaan heeft, maar dat is een ander verhaal - in het Grieks, niet het Latijn.

Nu je vraag: wat bezielt me jouw blogs en boeken te redigeren? Ten eerste ben ik natuurlijk Taalnazi (met hoofdletter), en vind ik het heerlijk om te bomen over allerlei spelling- en taalkwesties. Ten tweede vind ik het leuke blogs en boeken, die ik, zeker gezien het feit dat ik de Auteur ken, anders ook zou lezen. Ten derde, en dit is de belangrijkste reden, ben ik in- en in-goed en stel ik mij altijd geheel ten dienste van de Mensheid.

2. Je bent een groot Reve-fan. Voor wie niet weet wie hij is. Welk boek raad je aan om mee te beginnen en waarom?

Reve is inderdaad geweldig, maar hij heeft een probleem: zijn debuut (De avonden). Dat boek was destijds een enorme knaller, en wordt nog steeds het meest gelezen, bijvoorbeeld door scholieren. Zijn overige werk is echter heel anders dan De avonden. Waar De avonden heel sober en kaal geschreven is, is zijn overige werk juist heel barok, en zit het vol met een over-de-top-cynisme. Ik zou voor iedereen die Reve nog niet kent “Boek van Violet en de Dood” aanraden. Niet omdat het de beste is, maar omdat het een geweldig beeld geeft van de ‘echte’ Reve. Zelf zei hij over dit boek dat het alle andere boeken, behalve de Bijbel en het telefoonboek overbodig maakt. Je moet overigens niet vies zijn van expliciete homoseks en perverse fantasieën, want daar grossiert hij in.

3. Ik heb een zin uit De avonden onthouden. Dat is: ‘Het gaat goed’, zei hij bedroefd. Of zoiets. Waarschijnlijk citeer ik ‘m helemaal verkeerd. Ik heb als kleine ode aan jou en Reve deze zin in het boek gestopt. ‘Je hebt gelijk’, zei ik verongelijkt. Wat vind je daarvan?

Dingen van Reve overnemen vind ik per definitie goed.

4. Je omschreef ZE VOLGT ME NIET TERUG als een omgekeerde Titanic, Madame Bovary of Anna Karenina. Kan je dat eens toelichten?

Het irritante aan de Titanic, is dat het zo anachronistisch is. Wij moeten meeleven met een vrouw die haar ‘hart volgt’, en in zee gaat (let op de woordspeling) met een armoedzaaier met allerlei gladde praatjes, terwijl ze verloofd is met een andere man die erg rijk is en die daarmee haar verarmde semi-adellijke familie uit de goot redt. Als je de film zou tonen aan iemand in 1912 zou hij haar waarschijnlijk erg egoïstisch vinden; waarom stelt ze haar eigen pleziertjes boven het duurzame geluk van haar en haar familie? Het is een soort romantiek waar ik niets mee kan, en waar ik zelfs Boos (met hoofdletter) van word. Madame Bovary en Anna Karenina doen feitelijk hetzelfde, maar die laten in ieder geval zien dat het met dat soort vrouwen verkeerd afloopt. ZE VOLGT ME NIET TERUG is een omgekeerde Titanic, omdat de Held juist de verhouding met een verkeerde vrouw probeert kwijt te raken (met weinig succes), en dat je dáár sympathie voor kan opbrengen als lezer.

5. Welk merk tandpasta gebruik je eigenlijk?

Ligt eraan wat er in de aanbieding is bij de Action. Ik ben erg gevoelig voor kwantumkorting.

6. Wat heb je over jezelf geleerd tijdens het redigeren van ZE VOLGT ME NIET TERUG?

Dat je over bijna alles kun twijfelen, en dat een boek redigeren ongelofelijk veel tijd kost. Het is een soort stratenmaken, maar dan zwaarder.

7. Zou je met iemand naar bed kunnen gaan die nooit boeken leest?

Ik denk het wel. Ik zou echter nooit met iemand een boek kunnen lezen die niet met me naar bed gaat.

8. Wat is je favoriete internetfilmpje en waarom?

Alle ‘De rest van Nederland’-filmpjes van PowNed. Het is zogenaamd een ‘serie portretten van de rest van Nederland’, als cadeau aan de koning, om te laten zien dat er ook buiten de randstad mooie plekjes zijn. In werkelijkheid zoeken ze juist de lelijkheid en banaliteit op en dat op een schitterende manier. Ik heb deze filmpjes al zeker 1000 (zegge: duizend) keer gezien, en ik vind het nog steeds geniaal. Op mijn begrafenis moeten ze integraal getoond worden.

9. In deze tijden van #metoo en weet ik veel wat, ben ik anders gaan kijken naar Disney-films. Het is wel heel stereotyperend allemaal. De vrouw moet altijd maar gered worden door de man. Belachelijk. Laat de man eens gered worden. Welke Disney-film zouden ze volgens jou eigenlijk permanent meteen moeten verbieden en waarom?

Het liefst verbood ik ze allemaal. Ik heb er al sinds mijn kindertijd een hekel aan, met name omdat er altijd zo’n moralistische boodschap in zit. Maar als ik er een mag kiezen, dan zou ik ‘De kleine zeemeermin’ kiezen. Wat een ongelofelijke bagger. Ik word gewoon misselijk terwijl ik dit schrijf. Deze film is tevens de favoriet van mijn vriendin.

10. Wat vind je zo goed aan psychokiller? Liegen mag.

De dialogen vind ik vaak erg goed. Ook vind ik het leuk om te zien (ik doe dit al 5 jaar) dat je werk zo’n ontwikkeling doorgemaakt heeft. Wat je nu schrijft is van een veel hoger niveau dan bijvoorbeeld Vrouwen die Charlie haten (niet dat dat slecht is). Verder zitten er en passant leuke bespiegelingen in over seks en literatuur.

11. Wij hebben beiden een voorliefde voor de film Das Boot. Het gaat over Duitse soldaten op een onderzeeboot tijdens WOII. Ik heb zelfs een quote uit de film in ZE VOLGT ME NIET TERUG verwerkt. Is dit nou een typische mannenfilm?

Ik ben bang van wel. Het is zo mooi, maar ik heb ‘m nog nooit met een vrouw bekeken. Vroegah wilde mijn moeder ‘m nooit zien, en mijn vriendin wil er nu niets van weten. Terwijl het zooooooo mooi is, vooral de dialogen. En dan dat schitterende Duits… Vrouwen hebben gewoon geen smaak denk ik.

12. Wat is nou een typische vrouwenfilm die wij nooit zouden begrijpen?

Alle films met Hugh Grant? Sex & the city? Walgelijk! Ook omdat er altijd zo’n vrouwonvriendelijk sausje overheen zit. Die vrouwen in Sex & the city hebben wel ‘werk’, maar ze hebben het alleen over mannen en seks e.d. Dat bevestigt toch allerlei negatieve stereotyperingen? Dat geldt trouwens ook voor damesbladen en “Hollands next top model”. Ik klink wel een beetje zuur zo. Nou ja, fuck it!

13. Jij als man, waarom denk je dat vooral vrouwen mijn blog volgen? En wat zegt dat over mannen?

Mannen hebben geen smaak.

Het nieuwe boek  van Tomson Darko ZE VOLGT ME NIET TERUG verschijnt op 1 november. Je kan het boek al voorbestellen in ruil voor extra dingen. Alleen verkrijgbaar via de psychokiller-shop.

Eerder verschenen als boek:

Ik ben niet zo heel goed in praten over mezelf. Zelfpromotie is ook niet echt een gave die ik heb. Maar ik vind het wel leuk om te praten met m’n volgers. Daarom interview ik een keer per week mijn volgers. Je vindt de andere interviews hier.