Quarantaine boekentips van Tomson Darko

Enkele boekentips om de dagen mee door te komen, onderverdeeld in categorieën voor mensen die weinig, soms, veel en heel veel lezen.

Quarantaine boekentips van Tomson Darko

Enkele boekentips om de dagen mee door te komen, onderverdeeld in categorieën voor mensen die weinig, soms, veel en heel veel lezen.  

Laat me via Instagram of WhatsApp weten wat je ervan vond!

Als je bijna nooit leest:

Factotum - Bukowski
Henry Chinaski rookt, zuipt, gokt en neukt wat af. Ondertussen probeert hij wat geld te verdienen, brengt een bezoek aan zijn ouders en gaat uitzichtloze affaires aan met vrouwen. Cynisme ten top. Ik heb dit boek vaak in de trein gelezen en kon mijn lach niet inhouden.

Als je graag in Engels leest, doe dit (Amazon-link). Het is ook uitstekend vertaald in het Nederlands (bolcom link).

J. Kessels - The Novel - P.F. Thomése
Grof. Smerig. Banaal. En het leest als een trein. Het gaat over twee Brabanders die in de auto naar Hamburg gaan. Op zoek naar de frituurspetter van vroeger: BBtje o dubbel sneetje. De dochter van een snackbareigenaar waar ze in hun jeugd allemaal op geilden. Nu is ze ontvoerd.

Het is echt een genot om dit te lezen. Het is fout, energiek en opwindend.

Te krijgen via Amazon en bol.com

Als je regelmatig leest:

Minder dan niks - Bret Easton Ellis
Schrijver Bret Easton Ellis is vooral bekend van het zeer controversiële boek ‘American psycho’ (ja, van die film met Christian Bale). Zijn debuut 'Minder dan niks' is verontrustend, nihilistisch en heeft zwarte humor. Het gaat over verveelde rijke jongeren in de jaren '80 in LA. Die snuiven en neuken wat af en het moraal is ver weg...

Ellis is mijn favoriete schrijver. Hij schrijft ironisch, heeft zwarte humor, voert zelfbewuste oppervlakkige personages op en maakt een persiflage van onze consumerende cultuur. Ik heb het boek ‘American psycho’ van hem niet kunnen uitlezen overigens, omdat ik het te gruwelijk vond... Ik ben nu een tweede poging aan het wagen.

Te krijgen via Amazon en bol.com

Spoetnikliefde - Haruki Murakami
Dit boek is een fijne introductie in het oeuvre en stijl van de Japanse schrijver Murakami. Hij heeft dikke pillen geschreven (zoals het geweldige Kafka op het strand). Maar gelukkig ook behapbare boeken zoals ‘Spoetnikliefde’. Murakami beschrijft heel mooi de innerlijke wereld van introverte personages die op zoek zijn naar verbondenheid. Ook voegt hij er een laagje bovennatuurlijke magie eraan toe. En hij schrijft grappig. In ‘Spoetnikliefde’ is K. verliefd op zijn beste vriendin Sumire. Maar Sumire is verliefd op een andere vrouw, haar bazin. Het verhaal wordt een mysterie als Sumire op een Grieks eiland verdwijnt.

De thematiek van dit boek was een van mijn inspiratiebronnen voor Ze volgt me niet terug.

Te koop via Amazon en bol.com

Als je vaak leest:

De correcties - Jonathan Franzen
Een van de grote literaire schrijvers van Amerika van de 21ste eeuw. Hij is een controversiële mopperkont. Hij is bijvoorbeeld anti-Apple omdat ze de deleteknop uit esthetische overwegingen weg hebben gehaald van het toetsenbord. Dat is inderdaad erg irritant. Hij werd begin van deze eeuw bekend, omdat hij weigerde dat zijn boek ‘De correcties’ werd behandeld in ‘Oprah's bookclub’. Dat is het ‘DWDD’ boekenpanel van Amerika.

‘De correcties’ is een dik boek. En ik houd niet van dikke boeken. Veel verhalen kunnen in veel minder woorden verteld worden. Maar deze roman heb ik ademloos zitten uitlezen. Geen woord is te veel. We volgen elk karakter in een familie over tientallen jaren. De broer, hoogleraar, wordt ontslagen omdat hij een affaire heeft met een student. De zus, die haar gevoelens uit het verleden onderdrukt door vooral hard te werken in een sterrenrestaurant, begint een ingewikkelde affaire met een getrouwd persoon. De depressieve materialistische broer is een koude oorlog begonnen in huis met zijn vrouw en kinderen om zijn depressie te ontkennen (enorm geestig). De moeder wil graag iedereen met Kerst bij elkaar hebben en is er door geobsedeerd (echt niet normaal). De vader verkoopt een belangrijke uitvinding van hemzelf voor een prikkie aan een groot farmaceutisch bedrijf, dit tot ergernis van zijn kinderen, maar hij wil er niks van weten terwijl zijn geheugen hem steeds meer in de steek laat.

Het boek is geestig, verontrustend en maatschappelijk kritisch over de gevolgen van kapitalisme. Het laat zien hoe een disharmonische familie werkt. Aan elkaar verbonden door dna, maar ze hebben allemaal een hekel aan elkaar.

Te krijgen via Amazon en bol.com

Karakter - Bordewijk
Dit boek uit 1938 gaat over discipline, autonomie en doorzettingsvermogen. Het gaat over volwassen worden. Jacob Willem Katadreuffe wil in Rotterdam advocaat worden en wordt tegengewerkt door zijn onwettige vader. Een boeiende strijd volgt tussen deze twee uitgesproken karakters.

Het is mijn favoriete Nederlandse boek.

Te krijgen via Amazon en bol.com

Als je heel heel heel heel vaak leest:

De gebroeders Karamazov - Fjodor Dostojevski
Als je besluit deze pil van 1000 pagina's uit de 19de eeuw te lezen, ga er dan ook echt voor. Het is zonde om af te haken. Leg het niet weg. Dit boek verandert je leven. Het leest makkelijk, op de karakter namen na, en je wordt in een 19de eeuwse wereld in Rusland gezogen.

Het boek is een who-dunnit. Alle drie de gebroeders Karamazov hadden zo een goede reden om de vader te vermoorden. Maar wie was het? Het boek vermengt dit met filosofische vragen over recht en over schuld en onschuld. Het is soms net een soap, dan weer een slapstick en dan weer een filosofisch betoog.

Als je 'm uit hebt, dm me en vertel wat je ervan vond.

Te krijgen via bol.com

Bonusmateriaal

Ik ben zelf niet van thrillers, detectives of misdaadromans als het op lezen aankomt. Maar als dit wel je genre is kan ik je het volgende aanraden:

Thrillers:

Misdaadromans:

Je support psychokiller door via het linkje de aanbevolen boeken te kopen bij bol.com of Amazon. Ik ontvang daar een klein percentage van. Een betere manier om psychokiller te supporten is een van mijn eigen boeken te kopen in mijn store.