Luchtgitaarspelen met Music by Blanks

Luchtgitaarspelen met Music by Blanks

Ik ben niet zo heel goed in praten over mezelf. Zelfpromotie is ook niet echt een gave die ik heb. Maar ik vind het wel leuk om te praten met m’n volgers. Daarom heb ik in het kader van verantwoorde zelfbevlekking een aantal hele bijzondere volgers geïnterviewd. Elke week verschijnt er een interview online. We trappen af met… Music by Blanks!

Hij gaat schuil onder de artiestennaam Music by Blanks. Hij maakt muziek. Maakt ‘80’s versies van bekende nummers. Maakt gave videoclips bij z’n werk. Ging via 9GAG viral met de ‘80’s versie van In my feelings van Drake. Hij heet eigenlijk Simon de Wit. Is een trouwe volger van psychokiller. En las Vrouwen die Charlie haten in een ruk uit…

-Hoe lang volg je psychokiller al?
Ik denk nu zo’n twee jaar? Ik heb je blog gevonden via een gesponsorde Facebookpost van Charlie’s manifesto, en ik vond de schrijfstijl van je berichten zo fijn dat ik het boek heb gekocht.

-Wat vond je van het boek Vrouwen die Charlie haten?
Heel vet. Bijzonder. Vreemd, voor mij. Ik herken mezelf eigenlijk helemaal niet in de personages, maar ik vond het fascinerend om te lezen. Er zit een soort ongemakkelijke, melancholieke ondertoon in het boek die ik op de een of andere gekke manier fijn vind om te voelen. Ik heb het boek in één ruk uitgelezen.

-Je maakt muziek. Kan je noten lezen?
Een beetje. Zelf ben ik begonnen op de gitaar, en daar is het absoluut niet voor nodig. Maar ik heb het gevoel dat de basis van noten lezen je wel kan helpen om sneller andere muziek te kunnen spelen.

-Ik heb ooit op blokfluitles gezeten. Dat was geen succes. Toch was ik graag gitarist geworden. Ook al heb ik de motoriek van iemand wiens vingers aan elkaar geplakt zitten. Maar ik kan wel goed luchtgitaar spelen. Kan jij een beetje luchtgitaarspelen?
Haha, ik ben virtuoos luchtgitaarspeler! Als ik nieuwe nummers maak, jam ik vaak om nieuwe melodieën te vinden. En dat gaat dan gepaard met de nodige luchtgitaarconcerten.

-Wat is je favoriete airguitar-song?
Ik denk New Light van John Mayer of Hold the Line van Toto. Beiden hebben een killer-gitaarsolo.

-Je stond op 9GAG toen je een ‘80’s versie had gemaakt van de Kiki-challenge-song. Je weet wel. In my feelings van Drake. Wat ging er door je heen toen je daarachter kwam?
Op het moment dat ik zag dat ze het geplaatst hadden, voel je een soort euforie. Het is natuurlijk mega vet dat zo’n groot, internationaal publiek je liedje te zien krijgt. Maar eigenlijk wordt het heel snel normaal, je merkt er verder niks van, best jammer. Er komen op de lange termijn misschien wel gave dingen uit, maar op het moment doe ik gewoon nog hetzelfde als eerst. Alleen zijn er nu iets meer mensen die meekijken.

-Vind je In my feelings nou echt een leuk nummer?
De eerste 94 seconden wel, dan komt er een soort remixachtig stuk waar ik echt niet naar kan luisteren. Dan klik ik ‘m altijd weg.

-Wat is je favoriete boek?
Geloof het of niet, maar ieder Harry Potter boek. Ik heb de serie denk ik al meer dan 30 keer gelezen.

-Ik heb een keer in de kroeg over je opgeschept dat ik je al kende – voordat je een viral hit had op YouTube. Dat vond ik achteraf gezien best stom. Alsof ik mijn ego oppoetste. Maar of jij een hit hebt of niet, het zegt natuurlijk helemaal niets over mij en het staat los van hoe ik naar je werk kijk. Wanneer zat jij over iets of iemand op te scheppen en waarom vond je dat achteraf stom?
Soms, als ik nieuwe mensen ontmoet, dan vertel ik over mijn YouTube-kanaal. Ik vind het altijd leuk om daarover te praten, maar het voelt vaak al snel als opscheppen. Maar soms merk ik toch dat ik dan trots loop te vertellen wie ik allemaal wel niet ken. Dan denk ik achteraf: “Waarom maakt dat nou uit? Blijf bij jezelf.”

-Mijn nieuwe boek heet ZE VOLGT ME NIET TERUG en gaat over je ex bespieden op social media. Heb jij het idee dat je vaak bespied wordt door je ex-lovers?
Ik weet het echt niet.

-Is social media als je verliefd bent een vloek of een zegen?
Dit gaat raar klinken omdat mijn carrière zich zo’n beetje 100 procent online afspeelt, maar ik vind social media überhaupt meer een vloek dan een zegen. We maken onszelf gek door ons ‘gewone’ leven te vergelijken met de hoogtepunten van andere mensen, die vaak mogelijkheden hebben waar we zelf geen toegang tot hebben. Als je verliefd bent is dit niet anders.

-Ik heb altijd het idee dat ik mijn tijd aan het verdoen ben. Maakt niet uit wat ik doe, I’m wasting my time. Behalve als ik schrijf. Waar verlies jij de meeste tijd aan? En wanneer heb jij het idee dat je niet je tijd aan het verdoen bent?
Ik weet niet meer wie het zei, maar ik heb het volgende eens gelezen: “Time you enjoy wasting, is not wasted time.” Dat vind ik een mooi idee. Wat is überhaupt het doel van alles wat je doet? Dat je jezelf maar goed voelt, toch? Ik merk dat ik als ik dingen maak, muziek, filmpjes, wat dan ook en ik in een flow kom, het voelt alsof ik mijn tijd goed besteed. Of als ik met vrienden ben. Dan geniet ik gewoon van het moment, en ben ik niet bezig met het idee dat ik mijn tijd verspil.

-Stephen King zei: ‘Amateurs sit and wait for inspiration, the rest of us just get up and go to work.’ Hoe kijk jij naar inspiratie? Kan je me wat vertellen hoe je aan een nieuwe song begint?
Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens. Als je alleen maar blijft wachten op inspiratie gaat het je niet lukken. Je moet ervoor werken. Op sommige momenten merk ik dat ik ineens inspiratie heb, dan werk ik de ideeën die ik krijg zo snel mogelijk uit. Maar soms lukt het ook niet zo snel. Dan probeer ik via een eerder ideetje of opzetje toch in een flow te komen, en meestal lukt dat dan. Maar ik zie inspiratie niet als een oneindige resource. Op sommige dagen, hoe hard je ook je best doet, lukt het niet. Dat voelt misschien niet goed, maar dat is niet erg. Dan ga je iets anders doen en werk je de volgende keer weer geïnspireerd verder.

-Wanneer is klaar-klaar? Ik weet zelf eigenlijk nooit zo goed wanneer iets af is. Ja, op een gegeven moment moet ik er gewoon een streep onder zetten. Maar toch… Wanneer is voor jou een song echt klaar-klaar? Hoe weet je nu zeker dat je ‘m niet nog beter kan maken?
Dit is de moeilijkste vraag die er is. Ik denk dat iets nooit klaar is. Je kan er altijd aan doorwerken. Ik probeer altijd voor mezelf te bepalen of ik trots ben op iets. Als ik een liedje luister en ik hoor alleen maar dingen die ik anders wil, is het niet klaar. Maar als ik een liedje van mezelf helemaal kan luisteren zonder dat iets me opvalt, dan weet ik altijd dat het zo goed als klaar is.  

-Welke shampoo gebruik je eigenlijk?
Andrélon elke dag! Vet chill.

-Zit jij ook wel eens op de grond onder de douche of ben ik de enige lijpo die dat doet?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nooit doe. Maar onder de douche zitten maakt je nog geen lijpo, doe je ding zou ik zeggen.

-Welke artiest zou jij wel eens in het echt willen ontmoeten en waarom?
Oh man! Er zijn er zo veel, en het verandert voor mij ook altijd. Op dit moment zou ik zeggen Benny Blanco. Hij is een van de beste producers op deze aardbol. Noem een hit en hij heeft eraan gewerkt. En hij heeft zijn eerste eigen single recentelijk uitgebracht. Ik zou met hem de hele nacht willen praten over goeie liedjes maken en zijn favoriete eten.

-Wat is je favoriete IG-account en waarom?
Eigenlijk geen. Ik wil het liefst zo min mogelijk tijd op Instagram spenderen. Dat lukt helaas niet altijd. Als ik dan zou moeten kiezen, zou ik op dit moment @garyvee kiezen. Hij is een motivational speaker en entrepreneur en ik krijg altijd motivatie van zijn posts.

-Toen ik nog op de basisschool zat, hadden ik en mijn vrienden het stopwoord ‘lijp’. We vonden alles ‘lijp’. Welk stopwoord gebruikte jij in je jeugd?
Volgens mij gebruikte ik het woord ‘epic’ altijd. Nu ik erover nadenk: volgens mij doe ik dat nog steeds haha.

-Welke vraag wil je aan mij stellen? Misschien beantwoord ik 'm onder je antwoord.
Hoe geef jij zin aan het leven? Wat maakt dat je uit bed komt in de morgen? En hoe vind je dat?

Hoewel ik geen ochtendmens ben en tijd nodig heb om wakker te worden, heb ik altijd zin in de dag. Zelfs de momenten in mijn leven dat ik me zwaar klote voelde, had ik zin in de dag. Een soort optimisme dat ergens in mijn DNA verscholen zit. Ik kom mijn bed uit om te schrijven. Hoewel ik het schrijven noodgedwongen rondom mijn leven heen plan: Werk, vrienden, familie, sport, probeer ik zoveel mogelijk te schrijven. Al bijna mijn hele leven lang. Er is een quote van Isaac Asimov. ‘If my doctor told me I had only six minutes to live, I wouldn’t brood. I’d type a little faster.’ Ik denk dat ik dit citaat op mijn rug laat tatoeëren. Of op mijn LinkedIn-profiel zet die ik niet heb.

Het nieuwe boek  van Tomson Darko ZE VOLGT ME NIET TERUG verschijnt op 1 november. Pre-sale met beperkte extra's vanaf: 1 oktober. Alleen verkrijgbaar via de psychokiller-shop.

Eerder verschenen als boek:

Ik ben niet zo heel goed in praten over mezelf. Zelfpromotie is ook niet echt een gave die ik heb. Maar ik vind het wel leuk om te praten met m’n volgers. Daarom interview ik een keer per week mijn volgers. Je vindt de andere interviews hier.