‘Een drankje dan’, zei ik. Ik ging op de barkruk zitten. Ze was me aan het uitlachen. ‘Waarom lach je?’

‘Och och och Peter. Je hebt de hoofdrol in je eigen toneelstuk, is het niet? Verdriet, teleurstelling en somberheid zijn je maskers. Alsof je alleen via deze manier vergiffenis kan krijgen van de mensen om je heen. Alsof dit de manier is om true divine te worden.’

‘Alcohol maakt me gewoon somber’, zei ik.

‘Je vindt dat je niet beter verdient. Je werk. Je vindt dat je moet lijden. Omdat je je huwelijk hebt verpest en je uit je functie bent gezet.’

‘Nee.’

‘Je wilt aan iedereen laten zien hoe diep je gezonken bent. Je acteert je eigen ongeluk. Je doet alsof dit de enige keus was in je leven. Je wilt graag ongelukkig overkomen’,zei Larissa.

‘Jij weet niet hoe je ongelukkig moet zijn.’

‘Oh jawel hoor.’

‘Jij denkt dat elke keuze je meer inzicht geeft in jezelf. Je eigen groeipad naar geluk. Zoals met twee jongens tegelijk daten. Maar je weet hoe het gaat aflopen toch?’

‘Dat ze me beiden niet genoeg kunnen pleasen?’

‘Je houdt niet van jezelf. En je valt die twee jongens ermee lastig. Er komt een punt dat ze het beiden inzien. Ze raken diep teleurgesteld in jou. Ze raken diep teleurgesteld in de liefde en zullen daar jaren mee zitten. Elke toekomstige vrouw die die twee mannen ontmoeten, zullen ze dat stemmetje in hun achterhoofd horen: kan ik deze vrouw wel vertrouwen? Zijn wij het nu wel waard? Jij veroorzaakt dat. Omdat je niet van jezelf houdt.  Dat zou je waarschijnlijk niets boeien. Maar toch.’

Larissa keek me niet meer aan toen ik sprak.  Verwend nest.

‘Misschien is het toch beter dat je naar huis gaat Peter’, zei ze.

‘Wat kan jij slecht tegen kritiek zeg’, zei ik toen.

‘Ik betaal wel en stuur je een Tikkie. Ja?’

‘Wil je dat ik ga?’

‘Dat lijkt me het beste.’

‘Sorry. Ik ben een oude man. Ik moet je geen advies geven. Je weet zelf wel hoe je je leven moet leiden’, zei ik.

‘Zeker’, zei ze en ging op haar mobiel kijken.

‘Ik ben geen acteur.’

‘Peter. In godsnaam. Waarom ga je met jouw cv en jouw capaciteiten jarenlang op een afdeling zitten om administratieve taken uit te voeren? Alsof je langzaam aan het sterven bent voor je eigen zonden. Ben je loyaal? Is dat het?’

‘Nee.’

‘Je bent loyaal. De oude stempel. Loyaal aan een bedrijf. Alleen het gekke is. Het bedrijf bestaat niet. Het is een verzinsel. Het is geen persoon. Je kan het niet aanklagen. Je kan er niet mee praten. Je bent loyaal aan een leugen.’

‘Ik ben niet loyaal.’

‘Wel.’

‘Ik wil het ze bewijzen dat ik terug ga komen. Er gaat een moment komen dat ik weer aan de top sta’, zei ik met gebalde vuisten.

‘Aan wie ga je het bewijzen?’

‘Aan mezelf. Aan al die eikels die me niet gesteund hebben een aantal jaar geleden.’

‘Invictus. De wederopstanding van Peter.’ Ze klapte hard in haar handen.

‘Ja’, zei ik.

‘Je maakt je eigen verhaal. Je speelt in je eigen toneelstuk. Het zou Henry niets boeien als je weer aan de top staat. Ik vraag het me af of het anderen wat boeit. Ze zijn allemaal met zichzelf bezig. Je bent deze weg van suffering helemaal alleen aan het afleggen. Niemand die kijkt en niemand die het wat boeit. Waarom volg je niet gewoon je eigen geluk? Weg van dit bedrijf? Weg van deze mensen? Waar word jij nou echt blij van?’

‘Ik ben niet echt een persoon die blij wordt van dingen’, fluisterde ik.

Ze reageerde slecht op mijn woorden. Ze keek me niet meer aan. Ze keek om zich heen. Op zoek naar iemand anders om mee te praten.

‘Och och och. Wat een zelfmedelijden weer’, zei ze.

‘Ik ga naar huis.’

‘Blijf. Peet!’

‘Nee schat. Het is beter zo. Dankjewel voor je betrokkenheid.’

‘Nu klink je als Henry.’

‘Ik bedoel meer dankjewel dat je om me geeft en je nadenkt over mijn lot.’

Ik gaf haar een zoen op haar voorhoofd. ‘Je stuurt me een Tikkie toch?’

‘Het ga je goed', zei ze. 'Ik zie je volgende week.'


🚬Je leest een verhaal uit de reeks Millennia
📖 Mijn nieuwste boek is op 1 november 2018 uitgekomen:  > Ze volgt me niet terug
📗 Ik heb een boek over Charlie geschreven: > Vrouwen die Charlie haten
📜 Bezoek m'n store met posters en boeken en stickers


Volg me via 📞WhatsApp. 1 op 1. Geen groepschat. Als ik wat geschreven heb, app ik je de link.

Doe dit en doe het goed:

  1. Voeg het nummer 06-44796441 toe aan je contactpersonenlijst
  2. Stuur vervolgens 'confetti AAN' met je voornaam naar mij of klik op deze link
  3. Verwijder dit nummer nooit en te nimmer uit je adresboek. Anders ontvang je geen appjes.

Als je er geen zin meer in hebt, app je me met de zin: 'Het is UIT'.