#10.13. Het Axe-effect terwijl je eigenlijk Nivea gebruikt

#10.13. Het Axe-effect terwijl je eigenlijk Nivea gebruikt

‘Neuk jij op je eerste date?’, vroeg Sjoerd net voor hij een hap van zijn Big Mac naar binnen werkte in de McDonalds op de Oudegracht.

Het was zondagmiddag. De rest van Utrecht zat op terrasjes, in winkelpanden of in bed. Wij zaten in de McDonalds. Onze kater van een nacht eerder weg te vreten. Omdat we niks beters te doen hadden vandaag. Omdat het leven zo langzaam vooruit ging.

Ik haalde mijn schouders op. ‘Wat is dan het punt van een eerste date?’, vroeg ik. ‘Het einddoel is toch altijd seks? Het zit in ons DNA om voort te planten. Neuken voor de soort.’

‘Ja, evolutie en zo. Vertel mij wat. Maar het voelt toch wel raar om de volgende keer weer af te spreken in een kroeg of in een park als je al seks hebt gehad? Het enige wat je op die tweede date weer wil is nog een keer neuken.’

‘Wat is je punt.’

‘Kijk, als je de seks uitstelt, dan blijft die spanning hangen in de gesprekken. De onuitgesproken spanning. Ik denk dat we die juist nodig hebben om tot een relatie te komen. De spanning dat je graag de ander wil neuken en ondertussen merk je dat je die ander ook echt leuk begint te vinden. Op een ander vlak. Dan wordt het een relatie of zo.’

‘Waarom zou ik ooit wat willen krijgen met iemand’, zei ik.

‘Iedereen heeft liefde nodig.’

Ik keek hem met een fronsende blik aan. Had hij een zonnesteek opgelopen? Natuurlijk had iedereen liefde nodig, maar dat ik dit gezemel uit zijn mond moest horen. Mister testosteron himself. In zijn puberteit kwam hij klaar door zijn lul vacuüm te laten zuigen in een stofzuigerslang. Nu gedroeg hij zich als een persoon die in zijn vrije tijd knuffelrock-cd’s opzette.

‘Iedereen heeft aandacht nodig,’ zei ik. ‘En al die mensen die maar hun bek niet over zichzelf kunnen houden, het meest. Je moet dat niet verwarren met liefde.’

Sjoerd keek me aan als een gast die de liefde van zijn leven voor zijn neus weggekaapt zag worden door zo’n casanova.

‘Waar heb je last van’, zei ik. ‘Ik herken je niet meer terug.’

‘Kijk, ik denk dat elke man een pussy nodig heeft. Ik ben op aarde gezet voor pussy. I like pussy. De geur, de vorm. Ik droom elke avond over natte poezen. Dus toen ik zei dat iedereen liefde nodig had. Bedoelde ik eigenlijk dat elke man pussy nodig heeft.’ Sjoerd veegde zijn mond af en stak toen het rietje in zijn mond en zoog eraan terwijl hij mij aan bleef kijken.

‘Dat klinkt meer als de oude Sjoerd’, zei ik.

Sjoerd had iets eigenaardigs. Hij was een wandelende testosteronjunkie. In elke zin die hij sprak zat een referentie naar seks. Elke grap die hij maakte ging daarover.

Maar als het op vrouwen aankwam – in de kroeg, op straat of op een festival – veranderde hij in zo’n veel te aardige verlegen jongen.

Sjoerd droomde van het Axe-effect. Hij dacht dat zijn glimlach, zijn gevatte woorden en aardige belangstellende vragen de benen van de vrouwen liet openen. Maar hij was in werkelijkheid een Nivea. Voor de gevoelige huid. In deorollervorm.

Zelfkennis was geen machtig wapen. Het was een goed verdedigingsmechanisme. Die hij niet bezat.

Axe gaf hem het idee dat de vrouwen in stilte naar hem verlangden. Dat ze fantaseerden over zijn gulp naar beneden trekken en hoe hij hun BH ging losmaken. Zonder dat hij daar moeite voor hoefde te doen.

Gewoon altijd jezelf zijn. En dat nooit verlaten. Nooit je laten beïnvloeden door je omgeving en je normen en waarden en je onderbuik gevoel never nooit negeren. Gewoon een klein beetje Axe onder je oksels spuiten en het gebeurde vanzelf. Bij al die meiden.

Ik kotste erop.

Wie wilde nou bevriend zijn met alle lekkere wijven? Als we de minnaar wilden spelen. In een groen neonverlichte hotelkamer in Havana, met het raam op een kier, zodat we de stad horen bruisen, terwijl je haar bezwete naakte lichaam onder je zag hijgen met haar ogen dicht.

Sjoerd was al jaren verliefd op Kee. Alleen hij was te zwak om het te proberen. Dus waren ze vrienden. Wat dat mocht betekenen. Ik had geen vrouwen als vriend. Ik had wel scharrels, exen, neukertjes en potentiele neukertjes. Sjoerd had een ware vriendschap gevonden in een vrouw.

Ik geloofde hem voor geen meter. Hij wilde haar pussy. Hij durfde dat alleen niet te zeggen.

‘Heb je Kee nou is een keer flink genomen?’, vroeg ik. Sjoerd keek me aan als een gast die net zijn laptop had opengeklapt en youporn had ingetikt en zijn knoop had losgedaan en toen de voordeur open hoorde gaan en de stem van zijn vriendin hoorde.

‘Luister, ze is gewoon een vriendin. Wij zijn zoveel meer dan dat pussygelul van mij’, zei Sjoerd.

‘Mag ik haar pussy dan?’

‘Nee.’

Ik haalde mijn wenkbrauwen kort op en besloot de restjes slablaadjes op te eten met mijn handen.

‘Je kunt niet voor eeuwig naast haar zijde blijven staan als een gewone vriend’, zei ik.

Sjoerd staarde naar zijn leeggeplunderde McDonaldsdienblad en begon de placemat te lezen.

‘Hé’, zei ik. ‘Vriendschap tussen mannen en vrouwen bestaat niet. Er bestaat alleen de intentie om ooit met elkaar het bed in te duiken.’

‘Wat een onzin’, zei Sjoerd. ‘Bovendien heb jij bindingsangst. Dus wat weet jij nou echt af van relaties tussen mannen en vrouwen?’

Die kwam aan.


Mis niets. Ontvang het volgende verhaal direct in je mailbox


Volg Psycho killer op Facebook en Instagram