Tool: Hoe ik tijd laat verdwijnen tijdens het maken van kunst

Door hetzelfde nummer op repeat te beluisteren, vervaagt je tijdsgevoel. Je gaat op in de energie van het nummer. Het is als whitenoise op de achtergrond. Je wordt één met het geluid.

Tool: Hoe ik tijd laat verdwijnen tijdens het maken van kunst
Photo by Kelly Sikkema / Unsplash

Zo kom je in je creatieve flow terecht zonder afgeleid te worden door het besef van tijd.

  1. Maak een playlist op je muziekaccount en noem die ‘Repeat’.
  2. Zet daar één nummer in dat je oneindig vaak achter elkaar kan luisteren.
  3. Zet je muziekspeler op repeat en speel dit nummer af.
  4. Doe je koptelefoon op.
  5. Bloed.

Toelichting:

1. Vroegah zetten we een cd’tje of LP op. Het grote nadeel is dat die op een gegeven moment ook stopt. Je wordt je daardoor bewust van de tijd. Zelfs elke overgang naar een ander nummer maakt je bewust van de tijd. Als je in een flow wil komen, zorg dan dat je je niet bewust wordt van de tijd. Geen geluiden van buitenaf. Geen pushmeldingen op je telefoon of laptop. Zorg dat je een muzikale cocon creëert. Doe dat met deze Repeat-playlist.

2. In dit playlistje mag maar één nummer staan. Niet twee, drie of zes. Ben je dit nummer zat? Verwijder het nummer en zet er een ander in.

3. Door hetzelfde nummer op repeat te beluisteren, vervaagt je tijdsgevoel. Je gaat op in de energie van het nummer. Het is als whitenoise op de achtergrond. Je wordt één met het geluid. Het nadeel van nieuwe muziek luisteren is dat je hersenen ook die informatie moeten verwerken. Nummers die je kent, kosten nauwelijks energie. Je herkent de tonen. Ze maken je vrolijk, geconcentreerd, energiek of melancholisch. Net wat jij wil. Kies het nummer uit dat past bij je gevoel dat je over wil brengen.

4. De koptelefoon is het universele teken van LAAT ME MET RUST, WERELD. Koop zo’n groot mogelijke koptelefoon. Zodat daar geen misverstand over kan bestaan dat jij in de zone zit. Ook al is er niemand op je kamer.

5. Creëer in godsnaam kunst.

Bonus:

  1. Maak een playlist aan op je muziekaccount en noem die ‘Repeat-classic’.
  2. Zet daar al je eerder gebruikte repeatnummers in.
  3. Dit gaat je meest gedraaide playlist van het jaar worden.
  4. Echt waar.

Wil je mijn repeat-classic lijst beluisteren?

Dat wil je.

Ik vind dit eerlijk gezegd enger dan mij uitkleden in een kleedkamer in het zwembad waar ook andere mensen zich aan het uitkleden zijn.

Maar vooruit.

Dit is de lijst op Spotify.

Elke donderdag en vrijdag vertel ik per e-mail hoe jij van je tragedie kunst maakt. Abonneer je via petje.af/tomsondarko. Lees mijn andere teksten hierover terug.