❄️ Het sneeuwvloksyndroom: stop met hokjesdenken
Ontstijg die labels. Wees geen snowflake.
Iemand die te gevoelig reageert op een situatie en wil dat er rekening wordt gehouden met die persoon, wordt een ‘snowflake’ genoemd.
Het idee is dat zo iemand, net als een sneeuwvlok, denkt dat hij uniek is. Tegelijkertijd kan hij weinig weerstand bieden tegen veranderende omstandigheden of kritiek.
Met name in het verhitte debat in Amerika wordt de term sinds 2016, tijdens de opkomst van Trump, veelvuldig gebruikt om de gevoelige generatie Z te kleineren.
De belediging ‘snowflake’ bestaat overigens al meer dan honderd jaar. Maar die heeft pas echt bekendheid gekregen in de jaren ’90.
Een van mijn favoriete schrijvers en een van de grootste invloeden op mijn werk, is hier verantwoordelijk voor.
Hij heet Chuck Palahniuk en is de schrijver van het boek Fight Club (1996).
Vechtclubje
Het boek is een aanklacht tegen consumentisme, de verheerlijking van mannelijkheid en bevat een van de grootste plottwists uit de geschiedenis.
In 1999 is dit boek verfilmd met Brad Pitt en Edward Norton in de hoofdrol. Het werd een gigantische flop in de bioscoop, maar op dvd groeide het uit tot een culthit en belandden posters uit de film op vele deuren en muren van jongeren en studenten.
Fight Club heeft veel invloed gehad op de hedendaagse popcultuur.
Zoals de beroemde zin: ‘The first rule of Fight Club is you do not talk about Fight Club.’
Maar ook de quote:
‘You are not special. You are not a beautiful and unique snowflake. You are the same decaying organic matter as everything else.’
Chuck Palahniuk heeft de term ‘snowflake’ nooit bedoeld als een denigrerende opmerking.
Het was meer bedoeld als motivatie om de status quo van ‘snowflake’ te verlaten.
Het idee dat tegen kinderen wordt gezegd: “Je bent speciaal. Je bent bijzonder.” Terwijl ze nog niets hebben gepresteerd of gedaan in het leven.
Waarom zou je dan nog je best doen om iets moois van je leven te maken als je al zo bijzonder bent?
Ontsnap aan de labels
Chuck bedoelt: accepteer niet wat er tegen je wordt gezegd. Accepteer niet wat je bent. Laat je niet in een hok stoppen door de samenleving.
Zoals zijn eigen homoseksualiteit. Waarom de term ‘homo’ accepteren en je daarnaar gedragen zoals de ‘samenleving’ verwacht dat een homoseksueel zich gedraagt?
Hij bedoelt juist: identificeer je niet met labels.
Ontstijg die labels.
Wees geen snowflake.
Liefs,
Tomson