De goedzak die de slechterik wordt

De goedzak die de slechterik wordt
Photo by Denis Oliveira / Unsplash

Een suffe scheikundeleraar die in het geheim een drugsimperium opbouwt. Het is het uitgangspunt van de serie Breaking Bad. Ik heb dit jaar de serie voor het eerst nog een keer bekeken, maar ditmaal achter elkaar. Voorheen zag ik braaf van elk seizoen elke week weer de nieuwste aflevering op tv of via het internet.

Goed. Breaking Bad. Als je het niet kent: Walter White voelt zich een loser. De liefde van zijn leven Gretchen is er met zijn beste vriend Elliott vandoor gegaan lang geleden. Gekrenkt door liefdesverdriet liet hij zich uitkopen in het bedrijfje dat hij met Elliott had opgericht. Dat bedrijfje is nu miljarden waard. Inmiddels is Walter getrouwd met Skyler, hij heeft een zoon met een hersenbeschadiging en zijn vrouw is zwanger van de tweede. Hij geeft scheikunde op een middelbare school.

Als bij Walter longkanker wordt ontdekt, komt hij tot het besef dat hij niets is en niets kan achterlaten aan zijn gezin. Hij kan zich laten behandelen voor de longkanker. Maar als hij sterft, blijft zijn familie achter met de hoge medische kosten. Als hij het overleeft, blijven ze samen achter met de schulden van zijn ziekte.

Aangemoedigd door zijn vrouw haalt hij de banden aan met Elliott. Die is inmiddels getrouwd met Gretchen. Ze bieden hem een baan aan in het bedrijf en stellen voor om zijn medische kosten tegen de kanker te betalen.

Maar Walter weigert. Er zit een diepe pijn in hem verborgen. Dat idee dat hij niets is en niets kan. Terwijl hij tegelijkertijd beseft hoe intelligent hij is. Hoeveel potentie zijn leven had, maar die er nooit is uitgekomen. Hij voelt zich te trots om zich te laten helpen. Hij heeft een beter plan bedacht. Een veel duisterder plan...

Door zijn scheikundige kennis kan hij drugs maken en die verkopen. Met dat geld betaalt hij zijn kankerbehandeling en bouwt hij een geldbuffer op om aan zijn familie achter te laten als hij sterft.

Hij begint een partnerschap met Jesse Pinkman. Een oud-leerling van hem. Samen maken ze de drugs en zoeken ze contact met de georganiseerde misdaad.

In de seizoenen die volgen, zien we hoe Walter een dubbelleven leidt en hij steeds meer de duistere wereld van de misdaad in wordt getrokken. Jesse en Walter komen voor heftige dilemma's te staan. Deals aangaan met onberekenbare drugsdealers. Een ander doden om zelf te overleven. Etc.

Walter blijft volhouden dat hij het doet voor zijn familie. Zijn familie is zijn alles. Maar de leugens die hij gebruikt, zijn persoonlijkheid die langzaam verandert in die van een psychopaat... Er ontstaat een steeds grotere kloof tussen zijn familie en hem. Tussen wie hij was en wie hij wil zijn.

Op verschillende momenten in de serie kan hij eruit stappen. Genoeg geld verdiend. Een goede reputatie opgebouwd als de beste drugsmaker van het continent met een drug die zo puur is, een waar geen enkele andere drugskok aan kan tippen.

Maar Walter White wil meer. Het is niet goed genoeg. Hij raakt verslaafd aan de macht. Hij manipuleert, hij moordt, hij smeedt complotten en sust zijn geweten met: ik doe het voor mijn familie.

Het laatste seizoen ontspoort Walter extreem. Het is niet leuk meer om te kijken naar wie hij is geworden. Gelukkig komt hij in de laatste afleveringen van de serie tot het inzicht dat iedereen om hem heen al had: hij deed het niet voor zijn familie. Hij deed het vooral voor zichzelf. Hij was er goed in. Hij genoot er zelfs van. Alleen hij beseft ook: hij heeft de levens van tientallen mensen verwoest. Niet alleen dat: zijn familie wil niets meer met hem te maken hebben.

De kanker is teruggekomen en vreet hem op. Al het verdiende geld kan hij onmogelijk aan zijn familie achterlaten. Hij weet dat hij niet lang meer heeft. Hij weet dat hij Jesse Pinkman moet redden van een aantal neonazi's. En hij heeft nog een laatste strohalm om wellicht toch via een omweg geld achter te laten aan zijn zoon, dochter en vrouw. Dus hij komt in actie.

Ik kom woorden tekort om te omschrijven hoe goed deze serie is en hoe bevredigend de finale aanvoelt. Los van de gave shots hoe ze drugs maken, de spannende actiescenes en zwarte humor, is het thema perfect uitgewerkt in de vijf seizoenen.

Hoe een goedzak de slechterik wordt. Een fantastisch uitgangspunt.

De serie stopte in 2013. In 2015 begon de spin-off met de advocaat van Walter White: Saul Goodman. We zien zijn leven vóór hij Walter en Jesse ontmoette.

Ook een fantastische serie. Al is deze heel anders van toon: langzamer, minder gewelddadig, menselijker en ook tragischer.

Ik moet zeggen dat ik Better Call Saul beter vind dan Breaking Bad. Maar dat is puur mijn persoonlijke smaak. Saul is een tragisch karakter dat worstelt om een goede advocaat te worden. Zijn complexe relatie met zijn succesvolle broer (en ook advocaat) zit hem enorm in de weg. Saul wil wel, maar diep in hem zit nog dat straatschoffie dat al liegend en manipulerend zijn zin kreeg. Een zwendelaar pur sang. Zes seizoenen lang zien we hoe de onzekere Jimmy (de echte naam van Saul) transformeert in zijn alter ego Saul Goodman. De gekke malafide advocaat met cringy one liners en hilarische reclamespots, die iedere slechterik koste wat het kost uit de gevangenis probeert te houden met z'n gladde praatjes. Jimmy wil geen loser zijn en wil de goedkeuring van zijn broer krijgen. Saul weet dat hij de loser is en dat doet hem niets meer.

Dat is de grote transformatie in de serie. Van Jimmy naar Saul.

Wederom een fantastisch thema en een fantastisch tv-drama.

Misschien vind ik het fijner om te kijken naar iemands tragische worsteling met het leven en te zien hoe Jimmy langzaam verandert in de immorele clown Saul, dan naar de sullige scheikundeleraar Walter White die transformeert in een egoïstische psychopaat Heisenberg (zijn nickname).

Wat zegt dit over mij?

Waarschijnlijk dat ikzelf liever in een immorele helper verander dan een egoïst.

Begin 2022 begint het laatste seizoen van Better Call Saul. Beide series zijn op Netflix te bekijken.


😱 Deze tekst komt uit mijn dagelijkse e-mail. Elke vrijdag schrijf ik over je creatief uiten of een artiest die zijn lijden om heeft gezet in een kunstwerk. Alleen voor abonnees.
😏 Ik heb een nieuw boek geschreven. Het heet 'Ze gingen samen het toilethokje in.mp4'.
👀 Ik ben een dagelijkse e-mail begonnen. Over naar bed gaan met iemand die je niet mag. Je eenzaam voelen in een club vol mensen. Over de toxiciteit van je eigen perfectionisme. Abonneer je via https://petje.af/tomsondarko/. Als je niet zo goed weet wat je kan verwachten, schrijf je dan in voor mijn wekelijkse e-mail (gratis) of luister naar mijn wekelijkse spraakberichten (gratis).