Dit zijn de spullen die ik gebruik om te schrijven

Dit zijn de spullen die ik gebruik om te schrijven
Photo by Thought Catalog / Unsplash

Hier een hele grote opsomming van wat ik allemaal gebruik om te schrijven (nerd-alert). Ook deel ik mijn digitale gadgets en de apparaten die ik gebruik om mijn webshop te runnen.

Ik maak gebruik van bol.com partnerprogramma. Als je een van deze producten koopt, krijg ik een percentage van het bedrag.

Pagina wordt aangevuld.

Eerst ga ik mezelf promoten (iemand moet het doen). Je koopt mijn boeken in mijn eigen webwinkel ⭐️.

Ik begin (bijna) altijd met schrijven op papier. Ik maak hierbij gebruik van een A5-notitieboekje gelinieerd. Moleskine was jarenlang mijn brand, maar ik ben toch overgestapt naar Leuchtturm1917. Alles voelt fijner aan bij deze boekjes. De kaft. Het papier. De begeleidende teksten. Let op: Leuchtturm1917 120 grams is mijn boekje. De normale notitieboekjes hebben 80 gram papier. Het nadeel is dat je al snel je geschreven tekst aan de andere kant van de bladzijde ziet. Door dikker papier te gebruiken, voorkom je doordrukken van je (vul)pen of stift.

Ik gebruik een A4-dotted harde kaft notitieboek van Moleskine voor het uitdenken van ideeën en het maken van aantekeningen bij gelezen boeken. Je hebt meer ruimte op papier. Dat geeft een gevoel van VRIJHEID. Wel dun papier, dus je ziet de inkt snel aan de andere kant.

Je hebt ook een zachte kaft variant.

Ik ben niet van de fancy kleurrijke manier van bullet journallen. Maar ik gebruik wel de bullet journal methode om mijn dagen te loggen. Deze Leuchtturm1917 variant heeft het boekje al ingedeeld volgens de bullet journal methode. Ook krijg je er een overzichtelijk boekje bij hoe je het boek gebruikt.

Mijn zakboekje waar ik mijn ideeën in opschrijf. Altijd bij me. Die van Moleskine zijn ook fijn. Ik heb een hardcover en cahiers. Zie onder.

Dit zijn cahiers. Heel dun en flexibel. Makkelijk mee te nemen in je kontzak.

Mijn handschrift is vrij klein. Om nog te kunnen teruglezen wat ik heb geschreven, maak ik gebruik van 0.5mm en 0.7mm pictus fineliner pennen van Schneider. Als je jouw voorkeursdikte wil weten, koop de 8-pack.

De Pilot friXion pennen zijn geweldig. Je kan namelijk je eigen inkt uitwissen met de bovenkant van de pen 🤯. Net als bij een potlood. Ik gebruik deze pennen voor het brainstormen op papier. Ook onderstreep ik met deze pennen zinnen in boeken en maak ik er aantekeningen bij.

Ikzelf maak het meest gebruik van de zwarte variant.

Pilot FriXion Zwarte 0.7mm Uitwisbare Pen - 3 Stuks | bol.com
Pilot FriXion Zwarte 0.7mm Uitwisbare Pen - 3 Stuks. De Frixion Ball is de uitgumbare pen. Zonder gum, zonder wisser, zonder beschadigingen aan het...

Deze Pilot G-2 07mm pen is mijn vriend. Ze liggen overal in mijn huis om snel iets mee op te schrijven. Voor langere teksten is de punt te klein. Maar dat komt door mijn mini-handschrift.

Een permanente marker met een fijne punt. Sharpie. Ik gebruik het om statements mee te schrijven in mijn notitieboek en ik onderteken er mijn bedankkaarten mee.

Je hebt ook een kleinere schrijfvariant van Sharpie. Dus een dunnere punt om mee te schrijven. Het heet ultra fine point.

Als je geen 120 gram papier hebt maar wel met een dikkere stift wil schrijven, raad ik je Pentel fineliner signpen aan. In diverse kleuren beschikbaar.

Bij het overschrijven van mijn geschreven tekst gebruik ik een BAMBUS tablet- en kookboekhouder van Ikea. Ik zet dit achter mijn toetsenbord en plaats daarin mijn notitieboekje en kan zo beginnen met typen. Ik zei toch dat ik een nerd was?

Digitale apps en websites

Convert kit om mails te versturen

Het blijft me verbazen dat kunstenaars geen maillijst hebben. Maak het verzamelen van e-mailadressen je nummer een prioriteit. Algoritme vrij. De mensen die in je geloven schrijven zich in. En mail deze mensen wekelijks of maandelijks. Blijf alsjeblieft weg van Mailchimp of Sendinblue. Te ingewikkeld. Houd het simpel. Stuur een e-mail alsof je een e-mail stuurt via hotmail naar een vriend. ConvertKit is een uitstekende tool daarvoor. Ik heb door spam-problemen de afgelopen jaren helaas meer dan vijf maildiensten geprobeerd, maar ConvertKit was de beste. Dus. Start een maillijst.

iA writer

Voor snelle notities maak ik gebruik van iA writer op mijn iPhone en Macbook. Minimalistisch. Afleidingsvrij. Je typt in Markdown. Een makkelijke manier van je tekst opmaken.

Ik vind de app op Android eerlijk gezegd tegenvallen.

Ik zie dat de prijzen inmiddels fors zijn gestegen van deze app. Eenmalig 30 euro of een abonnent van 4 euro per maand.

Voordat je je geld hieraan uitgeeft, laat me je een andere app adviseren.

iA Writer: The Benchmark of Markdown Writing Apps
Plain text. Total focus. The Industry standard Markdown text editor. Available for Mac, iPhone, iPad, Android, and Windows. Download it now, try it for free

Ulysses

Ik schrijf al mijn dagelijkse mails en mijn boeken in Ulysses. Het is een schitterend schrijfprogramma die me helpt focussen. Ook doe je je documentbeheersysteem in de app. Dat zorgt voor overzicht als je bezig bent met diverse hoofdstukken en versies.

iA Writer gebruik ik voor simpele teksten. Ulysses voor het echte werk.

Ik gebruik de app op mijn Mac en op mijn iPhone.

Dit is een grote jongen. 50 dollar per jaar. Maar als je veel teksten schrijft of met een groot boek of een research project bezig bent, overweeg Ulysses. Het helpt je enorm.

Je exporteert via dit programma je teksten gemakkelijk naar een Word-document of zelfs je blog.

Ulysses -
A pleasant, focused writing experience combined with effective document management, fast syncing and flexible export make Ulysses the first choice for writers of all kinds.

Evernote

Het is een veel te grote jongen met veel te veel opties. Maar ik moet ergens op vertrouwen. Interessante artikelen die ik online tegenkom sla ik bijvoorbeeld op in Evernote. Ook verzamel ik er gave kunstwerken in en schrijf ik samenvattingen van mijn spraakberichten. Onderstreepte zinnen van digitale boeken die ik lees, komen ook in mijn Evernote terecht via Readwise. Ik gebruik niet Evernote om teksten te schrijven. Het leidt me te veel af.

Beste notitie-app - Orden je notities met Evernote
Onze notitie-app helpt je ideeën, projecten en to-do-lists te verzamelen, zodat er niets tussendoor slipt. Begin je gratis proefperiode vandaag nog!

Podcast-apparatuur

Met de Røde NT-USB spreek ik mijn spraakberichten in. Ik heb geen verstand van mixers en bekabeling. Ik wil gewoon goed geluid en geen gedoe. Deze microfoon steek ik in een usb-poort in mijn computer en ik kan beginnen met opnemen. Ik heb talloze reviews gelezen om een goede prijs-kwaliteit microfoon te krijgen. Deze kwam er het beste uit. Je hebt 'm voor minder dan 200 euro. Ik ben er blij mee.

Om mezelf te horen tijdens het opnemen van de podcast, heb ik een bedrade koptelefoon van Sennheiser. Die steek ik in de Røde microfoon. Sennheiser HD 569 is mijn koptelefoon. Deze kost rond de 100 euro. Je hebt andere koptelefoon-varianten van rond de 40 euro.

Ik heb mijn microfoon aan een arm hangen die weer is gekoppeld aan mijn bureau. Dit is de Røde PSA1 i arm voor rond de 90 euro. De microfoon past er op. Het is makkelijk te installeren en te bedienen. Dat zegt wat. Ik heb twee linkerhanden.

Apparaten om een webshop mee te runnen

Je kan verzendlabels via een normale printer uitprinten. Maar dat blijft klooien met A4-vellen met stickers erop. Je kan beter één sticker per keer printen. Voor het scannen van verzendlabels van PostNL heb je helaas een grote verzendlabelprinter nodig. Je hebt ook een kleinere goedkopere variant van DYMO. Maar die labels zijn te klein. Daardoor pakt de scanner bij een PostNL punt de barcode niet. Balen, want deze jongen kost meer dan 250 euro. Maar, dat voorkomt wel ergernis bij het inleveren van de pakketjes. Ik gebruik de Dymo LabelWriter 4XL. Ik heb er regelmatig ruzie mee, maar hij doet het na vier jaar nog steeds. Ik koop mijn labels goedkoop bij Zolemba. Dymo S0904980 compatible labels, 104mm x 159mm, 220 etiketten.

Dit is geen scanner. Dit is een papierversnipperaar. Zodat ik alle uitgeprinte bestellingen met gegevens kan vernietigen. Ik had eerst zo'n kleine papierversnipperaar. Maar dan ben je anderhalf uur bezig om 50 pagina's klein te maken. Een kleintje raakt snel oververhit. Niet te doen. Deze MF'er vernietigt er 50 in vijf minuten 🔪🔪🔪. Een killing machine.

Ik label graag. Dozen. Lades. Spulletjes. Dymo LabelManager 160 is mijn vriend. De machine wordt wel snel stoffig. Je kan het beter opruimen in een lade.